Správné načepování tzv. „pěkného piva" je cílem soutěže v hodnocení kvality a umění výčepních. I zástupci restaurace Táferna se zúčastňují této soutěže. Spolumajitel Táferny p. Josef Malý je Králem výčepních z roku 2001 a číšník David Samek se umístil na třetím místě v roce 2008.
A v čem spočívají pravidla soutěže ?
V královském výčepním souboji se hodnotí správná míra a to:
a) přesně na rysce 10 bodů
b) každý dílek pod rysku - 1 bod
c) každý dílek nad rysku - 1 bod
Výška pěny se hodnotí za každý dílek + 2 body.
Technika čepování, kdy plynulý a nepřerušovaný úkon je ohodnocen + 1 bod.
Přerušované čepování a dočepovávání -1 bod.
Porotce dle vlastního uvážení udělí body v rozmezí 0 - 6 bodů ve škále posouzení od velmi špatně, až po velmi pěkně natočeného piva.
Porotce může soutěžícímu udělit bodový bonus za dojem při výčepním úkonu, který může či nemusí bodovat.
Velmi dobrý dojem je bodován +1 bod, mimořádně dobrý celkový dojem +2 body.
Bodové srážky za nesprávné postupy jako nedovolený způsob čepování např. propichování bublin, míchání piva, odfoukávání pěny, setřepávání pěny apod. - 5 bodů.
Postavení piva před porotu bez podtácku - 2 body.
Nepředložení piva k hodnocení a za předčasné opuštění soutěžního prostoru - 5 bodů.
Čepování piva po limitu - 10 bodů